Caravana “Filme pentru liceeni” pornește prin țară și face popas în Toplița, în perioada 5-6 noiembrie, cu două filme în premieră. Evenimentele vor avea loc la Casa Municipală de Cultură unde profesorii de liceu vor urmări împreună cu elevii lor două dintre filmele selectate în cadrul proiectului internațional ”Filme pentru liceeni”. Fiecare proiecție va fi urmată de dezbateri pe marginea tematicii din film. Discuțiile din sală vor continua și la sala de clasă, pe baza unui Ghid Educativ cu planuri de lecție aplicate pentru profesori și elevi. Astfel, profesorii vor recurge la o metodă alternativă și interactivă de predare a unor subiecte relevante pentru societatea autohtonă. De asemenea, prin intermediul acestor activități, tinerii vor explora ABC-ul lumii cinematografice.
Filmul ”Keep Rollin” va fi difuzat în ziua de 5 noiembrie 2015 și prezintă o lecție de viață emoționantă, despre cum trebuie să mergi mai departe atunci când viața îți pune piedici. După un grav accident la snowboard, Valentin (Joel Basman) ajunge într-un scaun cu rotile, iar mama lui îl înscrie la un atelier de teatru experimental. Înconjurat de persoane cu dizabilități, tânărul se răzbună pe ele pentru propria-i suferință și nu vrea sub nicio formă să fie asociat cu acestea. Treptat, situația se schimbă. Descoperă ce este prietenia adevărată și se îndrăgostește de Mira (Anna Unterberger). Când descoperă că iubitul ei lucrează într-o benzinărie, Valentin și noii lui prieteni se hotărăsc să dea o spargere la locul de muncă al acestuia. Planul se transformă într-o adevărată aventură când orice deplasare este o provocare pentru cei trei băieți.
A doua zi de proiecții în Toplița aduce în atenția elevilor și profesorilor filmul ”Keeper”. Melanie, o adolescentă de doar 15 ani (Galatéa Bellugi) rămâne însărcinată și se hotărăște să păstreze copilul. Iubitul ei, Max (Kacey Mottet Klein), elev la aceeași școală și dornic de a urma o carieră în fotbal, îi este alături de-a lungul sarcinii. Consecințele și evoluția situației vor construi un deznodământ mai mult sau mai puțin așteptat.
Caravana filmelor bune va reveni în Toplița și în 2016! Sub sloganul „Filmele bune se cunosc din școală”, scopul proiectului „Filme pentru liceeni” este de a crește gradul de cultură cinematografică și de a promova educația prin film în școlile din România. Asociația Culturală Macondo împreună cu partenerul său elvețian, Asociația Lanterna Magică, vor pune la dispoziția participanților un plan de lecții pentru predarea de noțiuni cinematografice și sociale la sala de clasă, după vizionarea filmului. Despre organizatori: Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România. Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.
Proiectul „Filme pentru liceeni” este susținut de Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Inspectoratul Județean Școlar Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Olt, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Biblioteca Județeană "Antim Ivireanul" Vâlcea, Centrul Cultural Municipal Caracal, Centrul Cultural "Eugen Ionescu" Slatina, Ambasada, Biblioteca "Ion Heliade Rădulescu" Târgoviște. Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Anca Truta

Fi primul informat, abonează-te la ştiri prin flux RSS sau email!

Părerea ta contează!