Vintage de Borsec – un vernisaj extraordinar la Ceaun Borsec festival

 

Organizatorii evenimentului Ceaun Borsec Festival, care va avea loc la Borsec în perioada 13-15 iulie, au anunțat îmbogățirea programului. Alături de partenerul strategic Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, se asigură expoziția de fotografii vintage, imagini din perioada de glorie a stațiunii Borsec.

În programul variat al evenimentului Ceaun Borsec Festival vom avea parte și de o prezentare construită pe doi piloni și care prezintă aspecte cultural-istorice ale stațiunii. Pavilionul de lemn al Izvorulului nr. 10 (Kossuth), cu apa minerală considerată cea mai gustoasă, este locul aparte unde se va desfășura expoziția Institutului Maghiar din București Balassi.

Fiind vorba despre un eveniment cultural cu o paletă largă de activități, organizatorii Asociația Secvențe și Papa la Sanyi și-au îndreptat atenția și asupra poziției stațiunii turistice de interes național Borsec, iar scopul proiectului este ca stațiunea să redevină cunoscută și importantă la nivel european în piața turismului de sănătate – acesta este unul dintre piloni. Expoziția are loc cu sprijinul Primăriei Orașului Borsec, iar un partener strategic este Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, care ”se mută” la Borsec cu tot cu filme, concerte și deosebita expoziție de fotografii.

 

Peste 30 de fotografii vintage despre stațiunea Borsec

Ideea unei expoziții cuprinzând fotografiile de arhivă despre stațiune a fost propusă de Institut. Fotografiile s-au adunat din două surse: de pe Fortepan  - arhivă online care deține peste 100 mii de fotografii. De aici s-au selectat câteva, cea mai veche imagine datând din 1907 – realizată de Erdélyi Mór, fotograf renumit în aceea vreme, și dobândită de Fortepan din cadrul Muzeului Maghiar de Georgrafie.

Celelalte fotografii aparțin celor doi colecționari din Borsec, pasionați de istoria locală, Farkas Aladár și Pethő Csongor. În cadrul acestei expoziții, peste 30 de fotografii din Borsec vor fi prezentate publicului. Imaginile vor fi imprimate pe un suport durabil, ca după acest eveniment să se poată prezenta și în cadrul altor expoziții, deoarece Borsecul este una dintre cele mai importante stațiuni din Transilvania, și dorim să prezentăm perioada strălucită din istoria localității – anunță Kósa András László, directorul Institutului. Despre expoziție a mai precizat: ”Nu este un secret faptul că, pe termen lung, dorim să orga

nizăm expoziții asemănătoare prezentând lumea stațiunilor din Bazinul Carpatin, să readucem în memoria publicului episoade fascinante din istoria acestora”.

Precum v-am prezentat, conceptul Ceaun Borsec Festival este formulat ca fiind ”Festivalul multietnic de arte și gusturi culinare” și această primă ediție oferă un program gratuit pentru întreaga familie timp de trei zile, de dimineață până la miezul nopții.

Participarea este liberă și la concerte, atât pentru voluntari cât și pentru participanții la festival. Agnes Herczku și Nikola Parov Quartet, Timpuri Noi, Fanfara Transilvania, Bosquito, Mircea Vintilă, Nightlosers și alții vor urca pe scenă la locul festivalului, Complexul de schi Speranța.

Informații actualizate în permanență despre acest eveniment aflați pe adresa https://www.facebook.com/CeaunBorsecFestival .

 

 

Fi primul informat, abonează-te la ştiri prin flux RSS sau email!

Părerea ta contează!