Ieri Asociaţia Dr. Urmánczy Nándor din Topliţa a depus o cerere către consiliul local pentru obţinerea aprobărilor pentru a instala o statuie din bronz cu Urmánczy Nándor. Iată cererea depusă:
CĂTRE CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TOPLIŢA
Asociaţia Culturală „Dr. Urmánczy Nándor” Egyesület din Topliţa, se adresează consiliului local deoarece intenţionează să amplaseze în municipiul Topliţa o statuie (bust din bronz) a lui Dr. Urmánczy Nándor (1868-1940), care s-a născut în Topliţa şi tot aici a fost înmormântat. Vă rugăm prin prezenta să identificaţi o locaţie în parcul central, unde să se poată fi amplasată această statuie.
Cu ce a contribuit pentru dezvoltarea Topliţei: A fost deputat timp de 16 ani (1902-1918), într-o circumscripţie electorală unde majoritatea votanţilor erau de etnie română.
- Datorită lui în 1895 s-a înfiinţat primul ziar local, în anul 1896 între 2 martie şi 1 septembrie, pe un teren de a lui, din banii lui, s-a construit prima şcoală de stat, şcoală care şi astăzi funcţionează în cartierul „Vale”.
- A donat bani pentru construcţia catedralei ortodoxe din localitate pentru care în 1903 a fost invitat la ceremonia de sfinţire unde a ţinut şi un discurs. Semnătura lui se poate verifica în cartea de onoare.
- În anul 1909 datorită intervenţiei lui s-a înfiinţat primul tribunal din localitate.
- Datorită intervenţiilor parlamentare personale s-a terminat calea ferată Deda-Gheorgheni în toamna anului 1909.
- În mai 1918 înfiinţează biroul de finanţe al localităţii Topliţa.
În noiembrie 1940 a fost decorat „Post Mortem” cu titlul de „Cetăţean de onoare” al Topliţei, document semnat de primarul Pattantyus A. Miklós şi de secretarul Újfalvi Béla. Atât Urmánczy Nándor cât şi Miron Cristea erau din aceeaşi generaţie, amândoi au absolvit facultatea la Budapesta. Amândoi îşi iubeau poporul şi nu au făcut nimic pentru dezbinarea bunei înţelegeri a celor două naţiuni. Amplasarea unei statui cu Urmánczy ar fi o reconciliere istorică şi în Topliţa, între maghiari şi români, tot odată un respect reciproc a valorilor, care constituie un exemplu în Europa. De asemenea parcul central al oraşului nostru este un spaţiu de memoriu comun al tuturor locuitorilor. În acest oraş sunt 71% români şi 25 % maghiari, prin urmare ar fi corect şi echitabil ca pe lângă cele trei statui care reprezintă trei personalităţi româneşti să fie aprobată amplasarea şi acestei statui, care reprezintă cel mai renumit Topliţean de etnie maghiară. Îngrijirea memoriei lui Urmánczy ar putea fi o atracţie culturală, turistică al oraşului nostru, care ar fi benefică pentru noi toţi.
De aceea noi vă cerem un acord de principiu pentru amplasarea acestei statui, iar în caz favorabil vom înainta cât mai repede planurile detailate ale statuii, care ca dimensiune vor fi identice cu celelalte trei statui. Vă mulţumim.
Părerea ta contează!